Как да се наслаждаваме на тренировките ?


Имате ли един от тези познати, който просто обожава да тренира ? Някой, който се счупва от тренировки просто защото се отпуска с това ?

Малко странно звучи, нали ?

Защо някой сам ще пожелае да тренира като луд, да се поти и да има мускулна треска по три дни ?

Всички знаем, че упражненията и тренировките са супер важни! Подобряват здравословното ни състояние и като цяло качествето на живот. Помагат за справянето със стреса, но чак пък да се наслаждаваме на тренировките... ?

Редовното трениране може да се окаже малко по-трудно за постигане, отколкото звучи.

Да отидеш да потичаш или да направиш един фитнес след училище / работа звучи добре, освен ако вкъщи не те чакат един милион задачи за вършене. Иска ти се да си във форма, но когато ти е натоварено, изобщо не ти се занимава. Истината е, че ако не започнеш да тренираш  от сега, то винаги ще има ,,нещо по - важно‘‘ преди това! 

Няма никакъв проблем, ако си зает и след дълъг ден ти звучи нереално да се наслаждаваш на тренировка. Точно затова ние сме тук! Нашата задача е да ти  помогнем! 

За съжаление тези съвети, които ще изложим в настоящата статия, работят само ако и ти работиш ... като всичко останало.

Проучванията показват, че повечето от нас тренират, защото искат да свалят килограми, но се отказват, понеже стрелката на кантара не помръдва толкова лесно, колкото ни се иска. Някои изследвания  доказват, че дори хора с такава цел - да свалят килограми, тренират в пъти по-малко от хора с други цели.

Реалността е, че не се притесняваме дори и за здравето си толкова!  Не влизаме във фитнеса с идеята, че ще предотвратим инфаркт след 20-30 години! 

Но какво точно получаваме, когато тренираме ? 

Много хора тренират като наказание за това, че не са се родили с по-различен ген или затова, че са похапвали повече по празниците. Започват да мислят всеки детайл от тренировката в тази насока, докато просто не намразят цялата й идея. И идва ред на оправданията  - " Който иска да ме харесва ...", "Такъв ми е гена..." , "Имам едър кокал..." и т.н.

В действителност има много начини да тренираш  -  Йога, Пилатес, Джогинг и естествено фитнес, но разликата е в целта, която гониш и в интензитета, които различните стилове на тренировка предлагат. Проучванията показват, че дори около 2-3 часа седмично трениране, със среден интензитет, водят до положителен здравословен резултат във времето .

Интензитетът  на тренировката е важен . Когато се препоръчва  2-3 часова  тренировка на седмица за добри резултати, не се има предвид разходка из махалата! Трябва малко да се понапънем.

В много голяма част от случаите успяваме да се мотивираме и  ,, да се стегнем‘‘ за известно време . Тренираме двуразово,  храним се правилно и всичко е 6, но  за жалост с този ритъм и  от рязката  промяна, бързо ,,прегаряме‘‘ и спираме всякаква физическа активност.

В други случаи сме редовни в тренировките, но не просто не си даваме  зор, а  направо си висим във фитнеса и  си гледаме в телефона.

Истината, естествено, лежи в златната среда. Съвсем малко извън зоната ни на комфорт...

Къде е тя ? 

Ще дам един пример и ще Ви помоля да участвате ! 

1.Изправете стойката си, макар и седнали !

2. Вдигнете лявата си ръка максимално нагоре към небето !

3. А сега я вдигнете още малко нагоре ! 

Може още малко нали ? Въпреки, че в първа точка пише -  вдигнете си ръката максимално нагоре, можеше още малко. Горе- долу там е златната среда - в още малкото!


И сега, ето няколко съвета как наистина да се наслаждаваме на тренировките?

1. Направи тренирането навик !


За да стане тренировката навик, трябва да намерим време за нея, а именно - да  я сложим в графика си. Имаш време. Просто не приоритизираш тренировката! Избери кога ще тренираш. Например: 45 минути, 3 пъти в седмицата. След като избереш това време и го вмъкнеш в графика, то е само за това ,без  нищо друго! Без  ,,Да мина да си платя телефона...‘‘ ,  ,,Само да мина да хапна,че днес нямаше кога... “!

Заповядай си да спазиш този график ,който сам си създал , поне 4 седмици .

2. Внимавай какво предизвикателство си поставяш !


Много от желаещите да тренират не внимават каква цел си поставят, когато започват! Както споменахме по-горе,  или се счупват от тренировка до повръщане,  или се разхождат из фитнеса с телефона в ръка.

Не забравяйте  - търсим златната среда! 

3. Поставете си цели ! 


Преди да започнете да мислите колко килограма искате да свалите и да изкарате пресата, опитайте да си поставите малко  по-различни цели, свързани с вашите достижения. Например:  да повишите с колко вдигате от лежанка, с колко клякате, колко време издържате на кардио с високо темпо и др.

Фитнес целите превръщат тренировката в игра, в която се стараеш винаги да си по-добър отколкото си бил вчера ! Веднъж заобичаш ли тази игра, то всяка тренировка ще е удоволствие за теб ! 

4. Експериментирайте !


Ясно е, че когато си  за първи път във фитнеса или в спорта, който си избрал, много не ти се обикаля по уредите, понеже другите те гледат, НО... . 

Експериментирайте! Опитайте всичко! Изкарайте си стреса от университета / работното място!

Намерете тези неща ,които Ви допадат и се чувствате добре, докато ги правите!

Не обръщайте внимание на другите! И те са започнали точно като Вас! Вероятно даже Ви уважават още от първата  ваша стъпка в залата и то поради факта, че искате да подобрите себе си! 

Дерзайте ! Ще се видим в залата !