Как да се върнем в залата след дълго отсъствие ?


Знаете как става ! " Спирам само за отпуската да си почина по-качествено. Дори може на морето да потичам на плажа като на снимките от инстаграма на хората, когато са на море ... Свърши ли почивката си започвам фитнеса както обикновено и връщаме формата за 0 време ". 

Нещата не винаги вървят по план. Ваканцията /отпуската се превръщат във водовъртеж от задачи, работа за довършване. Всеки те вика да отскочите до някъде и докато се усетите се връщате от почивката по - уморен от преди.

Казвате си - "Няма проблем". После обаче се задава някакъв летен, неконтролируем летен вирус и започвате да правите преса на корема от кашлица, а не от тренировки.

Неизбежно е ... Все някога се случва нещо да ни дръпне назад. В летните месеци изкушенията са много, а имунитетът ни е  сравнително нисък. Перфектният ни план  се срива независимо колко статии изчетем и колко подготвени се чувстваме. Това, което ни отличава от останалите, е възможността да се изправим след като сме паднали. Истинските фитнесджии не лежат на дивана, мислейки нови оправдания : "защо сега", " не може", "ако беше това, ако беше онова" . 

Ето няколко полезни съвета как да улесним връщането си в залата, където ни е мястото: 

1. Контролирайте състоянието на ума си !

Без съмнение менталното Ви състояние играе главна роля в тренировъчния, както и в останалата част от живота Ви. Ако сте във фаталистично настроение и смятате, че винаги ще си останете дебели, че нямате ген и никога няма да се получи, ако се сравнявате непрестанно с приятелите - Уверявам Ви, че тренировките ще стават все по - непоносими и ще излизат неща далеч по - интересни от тренировките !

В Джу-джитсу има поговорка, че черния колан е бял колан, който никога не се е отказал. Истина е ! Мислите си, че на Арнолд не му е било трудно?  Че никога не го е хващал грип ? Или че стотици фит-мацки не са опитвали да спечелят секунда от вниманието му ?

На всеки му  се е налагало  да прекъсне за определено време. Не всичко е загубено ! Контролирайте ума си !


2. Не започвайте с пълна пара !

Няма по-лош метод да се завърнеш в залата и  да си мислиш ,че си на същото ниво, на което си бил и преди да спреш. Вероятно ще разбереш, че си се омазнил, че си загубил сила и какво ли още не ...

Нека първата седмица да е по-бавна и методична.

Намалете интензивността на тренировката и започнете с по-леки тежести. Това ще Ви позволи бавно, но сигурно да възвърнете формата си със сравнително малък риск от контузии. В първата седмица от завръщането е момента да възстановите  и контрола върху храната. 

Този преходен период вероятно ще продължи поне 2 седмици, докато в третата най - вероятно ще откриете, че нещата се връщат по местата си.


3. Знай кога да се напънеш !

Ако започнеш с бягане на пътеката и след 2 минути не можеш да си вземеш въздух - върви ! 

Ако те боли главата и всяко повторение е като чук - Разтягай !

Ако вдигането на определени килограми те кара да чувстваш дискомфорт, може да свалиш 10-тина килограма ! Може да намалиш повторенията дори и да премахнеш серия !

Много по-важно е да продължите напред, отколкото да гоните постижения.

Все пак знаете какво казват - " Не трябва да си в зоната си на комфорт, защото там нищо не расте "!   Веднъж щом са изминали 2-3 седмици от  началото на тренировъчния Ви режим, е време да изкарате най-добрата Ви игра.

Ако се чувствате супер днес - направете спринт !

Ако оцелеете - направете още един !                                                                 

Няма да стигнете предишните си постижения и да ги задминете с постоянно сваляне на тежестта. 

Не слушайте приятелите и семейството, които не са тренирали грам през живота си, да Ви дават съвети . Например: " Да го давате по-айляк"   и т.н.  Те просто се опитват да Ви привлечат към тъмната страна, за да висите по кафенетата и наргилетата или пред телевизора с тях. Важното е да слушате тялото си ! Ако се чувствате готови за подвизи – Давайте ! Усетите ли, че започват да Ви минават оправдания през главата, отидете на тренировка на инат !