Мляко от хлебарки – "новата суперхрана" ?

Правилно прочетохте  - мляко от хлебарки. Знаете ги онези гадини, които според легендата, могат да преживеят ядрен апокалипсис. Според нова информация обаче те  са потенциален източник на нова суперхрана  или по-точно тяхното мляко.

Какво е мляко от хлебарки ?

В самата си основа млякото от хлебарки е като човешкото - първият източник на хранителни вещества за малките хлебарки.

Всъщност повечето хлебарки не произвеждат мляко . Diploptera punctata е единственият вид, при който може да се открие мляко и по-точно в яйцата им. 

Изследователите, заинтересовани от факта, че насекомо е родило друго живо същество и го е хранило с хранителен източник близък до този на бозайниците, решават да изследват по-обстойно източника на хранителните вещества, който  се доставя до малките ембриони хлебарки.

Учените започват да събират оплодени ембриони, за да добият кристалите (млякото) от тях. Кристалите се събират и се слагат в стерилна вода. Веднъж събрани, изследователите са способни напълно да открият състава на млякото от хлебарки.

Излиза, че млякото е доста хранително. Наистина млякото може да се сравни с това на бозайниците и  доставя на ембрионите пълен комплекс от нужните хранителни вещества. 

Анализирайки го те откриват всички 9 незаменими аминокиселини, въглехидрати и липиди.

Ще видим ли скоро мляко от хлебарки по магазините ?


Най-вероятно няма да е скоро.  Въпреки, че вече все по-често по рафтовете на магазините виждаме алтернативи на познатото ни краве мляко /оризово,бадемово и т.н./.  Просто няма да е лесно да се добие достатъчно мляко от хлебарките пък и повечето хора не искат да доближават каквото и да е било свързано с хлебарки. Самата представа за някой, който пие течност от хлебарка, е достатъчна да е убие всякакъв апетит  пък и нямаме достатъчно доказателства, че е безопасно за човешка консумация.

Допълнително само защото нещо е определено като  "новата суперхрана"  и има в състава си полезни хранителни вещества не означава, че трябва да дотичате до локалния магазин да питате за него. Има предостатъчно хранителни опции, които не включват големи буби или техните течности.