Стрес при 1ва тренировка във фитнеса ?

Ето няколко начина да го преборим ! Дали си нов в залата или  вече  си натрупал известен стаж във фитнеса, но си се отдал на повече от необходимата почивка, стъпването на ново в него може да е малко стресово.

Виждаш познати, които са станали 2 пъти по големи от преди. Виждаш и  ръце, които напъват ръкавите на тениските  от хора, които довчера са се мъчили с десятките. Хора, които бягат като  Юсеин Болт по пътеките и такива, които тресат земята от мъртва тяга и ето те и теб.

Стресът, свързан с фитнеса често е провокиран от това, че в главите на хората ни съдят затова, че сме хилави, че нямаме ген, че сме дебели, че се задъхваме и какви ли не други.

Е как да се преборим с неприятното чувство ? 

Повечето хора са еднакви в тези ситуации –  всеки, който е стъпвал във фитнеса, е бил на вашето място.

Ето някои причини, заради които може да изпитваме стрес .

        1. Чувстваме се несигурни ! 

Много често в началото хората се притесняват от другите  във фитнеса. Докато добиете увереност, може просто да ходите в сутришните часове, когато фитнесите са по-празни. 

Друго голямо притеснение, което срещат новите във фитнеса е, че нямат идея за какво служат 90% от фитнес уредите или как точно се изпълняват упражненията на тях.

Решението е просто ! Ако не знаете как да изпълните дадено упражнение или как се използва уред - попитайте ! Може да попитате някой, който го използва или просто персонала на фитнеса. 


2.  Сравнявате себе си с другите !

-" Ей там този е с  20 кг. по лек от мен и бута 100 лежанка,а  аз не мога и 40 " ... Познато ? 

Да се сравнявате с някой, който има  повече опит в залата, е все едно да сравните кой се катери по-добре -  маймуната или рибата. Помнете:  дори и най-нацепените батки са били на ваше място в началото.

3. Имате чувството, че всички ви гледат ! 

Ако ви кажа, че повечето хора ходят на фитнес, за да тренират, а не за да ви гледат, ще ми повярвате ли ? 

Ако се огледате във фитнеса, ще видите, че почти всеки се е концентрирал в това, което прави и минавате покрай тях като призрак. Ако някой наистина ви гледа и ви се присмива, то това е знак за по-големи проблеми по-скоро в неговия живот, от колкото в каквото и да било, свързани с вас. 

Ето няколко съвета за борба с тези познати стресови стимули:  

1. Игнорирайте хората с 5% телесни мазнини !

Тези хора са отдадени и фокусирани да изглеждат по този начин от дълги години и няма смисъл да ги гоните или да се сравнявате с тях в начален етап . 

Фокусирайте се върху това да тренирате редовно и да правите все по-правилни хранителни избори и резултатите няма да закъснеят. 

2.  Не се страхувайте да попитате за помощ ! 

Когато видите треньор, попитайте го за някой съвет. Не е лоша идея и да си платите за 2-3 тренировки в началото. Той ще ви покаже как се използват машините, как се изпълняват упражненията правилно и след като добиете увереност, може да си тренирате и сами . 

3. Идете с приятел или колега, който също е нов във фитнеса ! 

Да се съберете с някого, в чиято компания се чувствате комфортно, е идеален вариант за разпускане на обстановката от онова усещане да си " сам сред непознати". 

4. Напишете си какво планувате да правите предварително !

Да си напишеш тренировката преди да отидеш да тренираш е безценен съвет за всеки трениращ независимо нов или опитен. Този похват елиминира чуденето от къде да захванеш тренировката или как да продължиш.

Да можеш да се фокусираш изцяло върху упражненията прави тренировката по-лесна.  Това е все едно да си приготвиш дрехите за следващия ден вечерта преди това. 

5. Идете в непопулярно време на фитнес !

Ако не ви е приятно да сте в претъпкана фитнес зала, опитайте някой от по-ранните часове. Например: сутрин към 8 .

6.  Повишете самочувствието си !

Може драстично да повишите самочувстието си в залата преди да сте добили желания външен вид само по един начин . Той е  да се образовате в това, което правите . 

Прочетете малко за хранителните навици и избори на спортистите !

Разгледайте клипове с изпълнения на упражнения ! 

Като цяло добийте представа за терена и натрупайте начални базови знания !

7. Облечете се удобно !

И твърде широките и твърде тесните дрехи по време на тренировка не са вариант .

Ако носите широка тениска може да е неприятно да се размятате с нея по уредите. Ако носите  пък  тесни тениски има опасност коремчето да се покаже нежелано на някое упражнение .

Намирането на дрехи, които са удобни и позволяващи да се види прогреса,  може да е малко тежка задача, ако не знаете какво търсите. Лично ние препоръчваме да се избягват разни високо технологични материи и да заложим просто на добрата стара тениска и шорти от памук.  Разгледайте категориите на www.RedDogFitness.com !Сигурни сме, че тук ще откриете вашите продукти.  За бонус на четящите може да използвате код – REDDOG10 за допълнителна отстъпка !

След рекламната пауза да се върнем на статията .

        8. Бъдете позитивни !

Да се наричате дебел и да сте наясно с всяка капка пот по бузите ви, няма да помогне в решаването на проблемите . 

Бъдете с позитивно отношение и изпитвайте удоволствие от тренировките. Само това гарантира да се завърнете във фитнеса. Вземете си някоя забавна фитнес тениска или някой аксесоар, който да отбележи старта на вашето пътешествие в света на железата и го давайте по-айляк, както казват във Филипополис.

9. Не започвайте с големи очаквания !

Резултатите във фитнеса идват бавно и градивно. Те са плод на последователни тренировки, допълнени с увеличаване на знанията ви за това, което правите и също така последователни хранителни избори, които да допълват и засилват ефектите от тренировката.

       За финал 

          

Ако сте един от малкото, които не са изпитвали никакъв стрес, свързан със фитнеса за вас - шапки долу !

Ако има няколко ключови момента във статията, които трябва да запомним те са : 

1: На никой не му пука, че сте във фитнеса освен ако не му пречите да си тренира !

2: Колкото повече учите, толкова повече растете /буквално и преносно/ !

3: Не го мислете много и започвайте с тренировките !