Ще започнем ... с финала: 

- "Свалете знамената! Минава Генерал Вазов - победителят от Дойран!"

Преди 103 години 9-та плевенска дивизия на Генерал Вазов защитава позицията край красивото Дойранско езеро. По това време антантата започва настъпление, решена да превземе българската позиция.

Антантата разполага с многократно превъзхождащи българската войска сили. Състои се от четири английски, две гръцки и една френска дивизия. Численото превъзходство е голямо, а срещу тях е изправена 9-та плевенска дивизия на Генерал Вазов , но без помощ от никъде. Знаейки какво е съотношението на силите, българските части се готвят да умрат . Офицерите обличат парадните си униформи, войниците белите си ризи като за последен път.

На 16.09.1918 срещу 9-та плевенска дивизия се изстрелват 350 000 снаряда. Подготовката и укрепленията на Генерал Вазов дават резултат и загубите са сведени до минимум. Даваме 9 убити и 40 ранени. На 18 септември, след 2 дни и 350 000 снаряда изтреляни, три английски и една гръцка дивизия решават да настъпят като очакват, че от българската позиция не е останало нищо и всички са избити след умопомрачителното количество снаряди включително и газови, които се изсипват върху българите. 

Очаква ги обаче неприветлива изненада – фортификациите на генерал Вазов, включващи хълмчета, свързани с окоп  по между, са дали резултат и жертви почти няма. 220 български артилерийски дула започват да бълват огън срещу англичани и гърци. Генерал Вазов не пести провизии и снаряди – няма за кога. 400 български минохвъргачки превръщат хълмовете в същински ад. 440 картечници косят настъпващите англичани и гърци и до окопите достигат едва 10-15%, а там ги очаква контраатаката - на нож.

Враговете са не просто спрени , отблъснати,  а буквално обърнати в бяг от 9-та плевенска дивизия. 

На 20-ти септември по думи на историкът Божидар Димитров – Генерал Вазов вдига телефона и докладва на командването – ,,Пред себе си нямам противник ! Унищожих противника, искам да настъпя към Солун и да го превзема !“

9-та плевенска дивизия и Генерал Вазов получават заповед за отстъпление, но тази победа издейства България да не бъде окупирана от войски на балканските държави. Представете си само какво щяха да направят гърци сърби и румънци, настанени като окупатори в България след огромните жертви, които дават от български снаряди.

Английският премиер Лойд Джордж пише по-късно:

„ В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви  както при Дойран. “


В Лондон през 1936г . се организира среща на ветераните от първата световна война. Специално поканен с българската делегация и водещия  - о.з генерал Владимир Вазов, по това време кмет на София . 

Делегацията пристига в Лондон на гара Виктория и е посрещната лично от лондонския кмет. Генерал Вазов е настанен в замъкът на лорд Харболи, където е бил и самият Наполеон. На организирания парад има 3000 запасни войници и 200 бойни знамена . При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва: 

- "Свалете знамената! Минава Генерал Вазов - победителят от Дойран!"

Победата при Дойран е може би една от най-великите в нашата история. Изучава се във всички военни академии и е пример за несломимия дух на българския лъв. Бъдете горди българи  и помнете, че вървим в стъпките на герои като Генерал Вазов и 9-та плевенска дивизия !