Какво е бодибилдинг?

            Доброто, Лошото и Грозното в него.


Бодибилдингът, просто казано, е изкуството да изградиш мускулесто, симетрично и визуално удовлетворително тяло. Различава се е от силовата тренировка по това, че се фокусира върху хипертрофията на мускула ( мускулният растеж ) и естетическият му вид, а не е просто вдигане на големи тежести.

Използват се повече повторения и специфични упражнения, за да се изолира мускулът. Не живейте с грешната представа, че бодибилдърите са слаби! Това изобщо не е така, макар че за тях максималният рекорд на едно повторение не е чак такъв приоритет. Далеч по-важно им е да изглеждат като Хълк, да речем.

Обикновено бодибилдърът тренира специфична част на тялото всеки ден като част от тренировъчния си сплит ( сплит означава да раздробиш тренировката си  на по малки порции, за да може да направиш повече упражнения за определена част от тялото). Това е причината да чувате толкова хора да говорят за "ден за гърди", "ден за крака" и т.н.

Обикновено се тренира по 5-6 дни от седмицата  с 6-12 повторения в серия за хипертрофия. Започва се със загрявка, следват щанги като при силова тренировка, но впоследствие бодибилдърите се стараят да изолират мускула с дъмбели, машини... . Възможно е да чуете от фитнес инструктори, че машините не стават за нищо и какво ли още не по техен адрес, както и че щангите са напълно достатъчни за хипертрофия, но в бодибилдинга би било много трудно дори и невъзможно да се даде дефиницията на по-малките мускулни групи без изолирани движения и машини. 

Доброто:


Бодибилдингът е страхотен начин да изградите вашата физика. Вдигането на тежести увеличава мускулната маса, а това всъщност Ви прави по-големи и по-силни. Също така Ви помага да горите  мазнини.

Поддържането на мускула обаче изисква висока енергия. Това означава, че дори и  да имате повече мускулна маса на тялото, да горите повече калории. Бодибилдингът изгражда по-здрава костна структура, намалява холестерола  и  риска от сърдечни заболявания.

Но чакайте ... има и още!  

Бодибилдингът помага за намаляване на стреса, депресията и тревожността. И за да бъдем брутално честни - едно нацепено, секси тяло повдига и самочувствието. 

Лошото и грозното:


Е какви са рисковете ? 

За начало винаги съществува риск от контузия. В бодибилдинга се казва, че трябва да оставиш егото си на вратата и да контролираш винаги тежестта. Истината е, че дори и  да имаш перфектна форма, пак съществува риск да разтегнеш мускул или да възпалиш става. Хубаво е от време на време да се правят кратки почивки, а не да бъдеш нетърпелив за прогреса си.

Бодибилдингът може да е доста скъпо хоби или начин на живот.

Веднъж като започнеш да купуваш колани, фитили, обувки, дрешки, карта за фитнеса и не на последно място суплементи, тоест  колкото по-навътре влизаш, толкова по-скъпо става. Ако решите да се състезавате ще стане още по- скъпо -треньори, професионална екипировка, пътувания и т.н.

Има и един негативен ефект, за който рядко се говори. Възможно е да развиете състояние, в което да сте постоянно разочаровани или  недоволни от вашата физика и от постигнатия прогрес точно както болните от анорексия са недоволни от загубените килограми. Когато направиш едната част на тялото да изглежда добре, изведнъж виждаш, че друга не е достатъчно голяма или нацепена.  Да станеш супер изчистен - на състезателно ниво, може да бъде доста натоварващо психически. Калориите са изпилени до максимум, дехидратиран си, обаче изглеждаш брутално.

Един от големите рискове е да се подлъжеш по обещания за светкавично бърз прогрес с различни видове химии и необмислени решения. Факт е, че бодибилдингът изисква време. Трябва да го  приемете! Става въпрос за поне 5 години минимум, които ще са нужни, за да се достигне една впечетляваща физика. Не ме разбирайте погрешно, през това време пак ще изглеждате все по-добре и по-добре, но ако се вгледате в който и да е от популярните бодибилдъри ще разберете, че нищо не е постигнато бързо. Резултът е  от години упорита и постоянна работа.

Стероиди, лекарства, фет бърнъри, тестостерон бустери и други добавки няма да Ви превърнат в Арнолд за един месец! Реално дори  и тогава е необходимо огромно количество работа и дисциплина, за да  се стигне до професионално ниво. 

За мен ли е бодибилдингът ?


Професионалният бодибилдинг не е за повечето хора. Често рисковете и жертвите не си струват наградата. Въпреки това пътят на здравословното градене  на физика е страхотен избор за повечето хора. Помнете граденето на физиката е маратон, а не спринт!  Не очаквайте след 2 месеца във фитнеса да изглеждате като Арнолд! 

Подгответе се да ядете здравословно, да спите по 8 часа на ден, да изпиете цистерни с вода и да станете от хората, които си удрят по едно селфи във фитнеса! Да, вероятно ще го направите. Бодибилдингът е изключително заразителен лайфстайл, кои;йто може да доведе до много положителни подобрения в начина на живот и характера Ви. Вероятно все по-често ще отказвате на покана за  парти, ще мъкнете шейкъри навсякъде  и ще ходите с тесни тениски!