Как да влезем във форма с ограничен бюджет ?


Винаги когато чуя, че някой иска да влезе във форма, първото нещо, за което се оплаква е за правилното хранене и по-точно, че излиза доста скъпо. Да ядеш здравословно не означава, че трябва да оставяш по една заплата за храна. Да се придържаш към разумни покупки на здравословни продукти, това  означава да си набавяш необходимите стоки без да се налага да продаваш бъбрек! 

В следващите редове ще разгледаме някои навици, които ще Ви помогнат да се справите с ограничен бюджет:

1. Планирайте! 

Да планираш храненията си занапред е изключително полезно, защото знаеш точно какво ще консумираш през седмицата. Вместо просто  да "зареждаш хладилника", купуваш само неща, които ще ядеш. По този начин няма да има продукти, които ще ти се налага  да изхвърляш.

2. Пазарувайте по-голямо количество!

Пазаруването на "едро" може да доведе до много по-ниска цена на единичния продукт и като цяло да намали разходите за храна. Всички знаем,че цените на "дребно" са доста завишени в зависимост от мястото, търсенето и др. Например: един протеинов бар в нон-стоп е в пъти по-скъп от колкото да се купи кутия. Опитайте да се разходите до местата за търговия на едро - складове, борси. В много от случаите хората са отзивчиви и са готови да Ви продадат и сравнително малки за тях количества на преференциалните за едрови търговци цени. Най-добрите оферти по този метод се откриват за ядки (бадеми, кашу, лешници), пилешки гърди, риба и друго месо.

     3. Следете промоциите на продуктите, които са полезни за режима Ви! 

Много често в големите магазини има добри оферти за продукти, които са неразделна част от режима на всеки спортуващ - банани, пилешко месо и т.н. Разглеждайте от време на време офертите през седмицата, за да знаете от къде  какво, когато дойде време за зареждане.

Ето някои доста известни храни, които са супер полезни и изгодни:

1 .Яйца - всички знаем .

2. Замразени зеленчуци  - (броколи ,моркови ...) винаги е добре и по нещо зелено да има.

3. Банани - супер готини да се разбъркат с протеинов шейк или просто да залъжем глада.

4. Кафяв ориз  - едновременно изгоден и доста като количество. 

5. Консерви боб -  не  е от най-желаните  източници  на протеин, но все пак е бюджетен вариант.

6. Извара -  неразделна част от повечето режими. Изгодна цена за повечето марки, макар и обезмаслената да е малко по-скъпа, но все пак  си струва.


В заключение:  

Когато сравните цените на бързите храни - дюнери, пици и всякакви заведения за бързо хранене,  в началото може  да Ви се стори, че са доста по-евтини от това да изградите едно балансирано и здравословно меню, НО и това си има причина. Заведенията за бързо хранене използват възможно най-евтиното от всичко - най- евтиното месо, най-евтините картофи, олио. Всички продукти са консервирани благодарение на може би ½ от елементите в Менделеевата таблица. Резултатът е един - изглежда евтино, но тялото Ви плаща цената!