6 грешки във фитнеса които спират прогреса


     1. Без план = без надежда 

Повечето хора обичат да планират, а други не. Понякога в живота трябва да приемем, че без карта е доста вероятно да се загубим  и това с двойна сила важи за тренировките и фитнеса. Шаблон за успех е притежаването на тренировъчен план и цел, която да гониш. Ако нямаш, вероятно няма да постигнеш нищо или почти нищо. Звучи добре да метнеш една тениска в сака и да отидеш до фитнеса, когато ти е кеф, но това не води резултати !Планът ще ви помогне да си следите прогереса, да предизвиквате себе  си в тренировките и да се развивате. Мислете за него все едно отивате на пазар - ако трябва да обикаляте из супермаркета без да знаете какво точно ви трябва и къде се намира само си губите времето и накрая излизате с чипс и кола ...


2. Напъвате се прекалено много в началото

Много честа грешка на начинаещите е да си поставят изключително сложни за изпълнение упражнения и тежести още в самото начало. Проблемът не е да ги изпълнят, а да продължат да ги изпълняват последователно, за да донесат резултати. Най-честата грешка: разглобяваш се във фитнеса една седмица и после не можеш да се възстановиш достатъчно, за да отидеш пак и започват  компромисите с тренировката и хранителния режим.

3. Нямате достатъчно разнообразие в тренировката 

Много често в фитнес плана си нареждаме упражнения, които харесваме и знаем, че са ефективни, но след време изпадаме в ситуация, в която те просто не ни предизвикват достатъчно. Друг негативен ефект на статичния режим е, че ако някоя мускулна група остане пренебрегната, тя си остава така. Идеята в граденето на физика на гръцки бог, синтезирана и от Арнолд включително, е, че винаги трябва да изненадваме мускула, да го натоварваме по различни начини и с различни упражнения.

4. Не тренирате правилно 

Колко пъти сте виждали хора на пътеката за бягане, които си гледат телефона и просто искат да загубят време колкото да кажат, че са били на фитнес ? Или хора с толкова трагична форма на изпълнение на упражнения, че очаквате всеки момент да изпука от някъде и да падне ? 

Има ги !

Научете правилното изпълнение на всяко упражнение, което планирате да правите. Поставете си разумни килограми и цели. Ако е необходимо, попитайте някой треньор да ви покаже. Следвайте плана си и резултатите няма да закъснеят.

5. Презареждате твърде много 

Яденето и почивката след тренировка са изключително важна част граденето на физиката. Тялото ви използва енергия от гликогенните запаси, когато тренирате и ако искате  мускулите ви да се възстановяват правилно, ще е необходимо да запълните тези запаси и да върнете енергията. Някои хора обаче подминават този момент и  го обръщат на ядене на празни калории – бургери, газирани и енергийни напитки пълни със захар, а те буквално убиват прогреса от тренировката. 

6. Твърде много кардио 

Много от начинаещи избягват тренировката с тежестите и вместо това решават просто да побягат на пътеката. Това е нещо, което сме правили в училище и сме супер наясно с него. При дамите пък често притеснение е да не станат твърде "мускулести". Вдигането на тежести винаги е под ваш контрол, техните обеми и количества също. 

Ако искате да изглеждате като бодибилдър, да част от това се постига с вдигане на тежко, но е далеч по-сложно от колкото звучи и изисква определен начин на живот. Няма как да се стане случайно. Въпреки всичко, ако желаете да си стегнете тялото  и да придобиете малко естетичен вид, тренировката с разумни тежести  не е лоша идея и може само да помогне за постигането на целите ви.