Какви са вариантите за фитнес дрехи ? - техните плюсове и минуси                                                                            


Чудите се с какво да изберете да тренирате, каква е разликата между материите и кройките на фитнес облеклото ?

В следващите редове ще разгледаме някои от най-използваните дрехи за тренировка и какви са техните плюсове и минуси.

На първо място може би трябва да обърнем внимание на  най-популярния вариант -  тениската.

Повечето от нас предпочитат  в тренировъчната зала  да носят тениска от памук. Памукът  е естествена материя и попива потта, а може би това е и най-желаният ефект, който търсим от една фитнес тениска. Тениските  могат да бъдат с различна кройка – вталена или стандартна, както и по разчупени варианти на тези две. Вталената й кройка подчертава фигурата и дава едно по-приятно усещане във фитнеса.  Вероятно единственият й минус е, че свободата на движение на ръцете може да бъде ограничена, ако се търси прекалено прилепнал вариант.

Стандартната фитнес тениска - "Regular Fit" е доста по-широка и е добър вариант за хората, които искат просто да метнат една T-shirt-ка в сака и да тренират без да обръщат много внимание на естетиката по време на тренировката.

Като че ли  най-балансираният избор за фитнес тениска е тениска "Fit"  от естествена материя – памук.

Този тип тениска е съобразен  с тренировъчните нужди на трениращите, а именно, че е  достатъчно широка, за  да не ограничава пълното и свободно движение и е изработена от памук, което пък не позволява на потта да се стича неконтролируемо по тялото.

Друг предпочитан вариант от трениращите за фитнес тениска е такава, която е  изработена от полиестер (изкуствена материя) или от така наречените спортни материи. Истината е,  че голяма част от полиестерните тениски не са чак толкова високотехнологични, колкото се рекламират. За съжаление това води до неприятно залепващо усещане по тялото, когато се изпотим, а постоянното стичане на потта по цялото тяло създава усещането  за непрекъсната мокрота. Материята става на топчета след многократка употреба. Плюсът на този тип плат е, че не променя цвета си толкова бързо и фитнес тениските имат изключително искрящи и ярки цветове. Някои хора ги предпочитат въпреки негативните им страни. В последно време се наблюдава тенденция към създаване на високотехнологични материи от изкуствени източници, които са способни да осигуряват на тялото проветривост през цялото време на тренировката. За жалост те  за момента са рядкост и е доста трудно да се отсее истината от това, което се рекламира. "Всеки твърди, че има най-добрата пица в града, но нали не мислите, че има състезание за най-добрата пица в града всеки месец ?"

Един компромисен вариант за фитнес тениска е тази, създадена от комбинацията на  двете материи. За предпочитане е фитнес дрехите да съдържат по-голямо количество памук, поради свойствата му, подпомагащи справянето с потта. Другата част, обикновено около 7%, е ликра или еластан - придава еластичност на тениската и запазва цветовете максимално при дълготрайна употреба. Комплексните материи са добър избор за фитнес облекло, но там остава проблемът с високите цени – повечето от нас предпочитаме да се фокусираме върху тренировката и да не даваме маса пари за второстепенни нужди.

Това разграничение на материите –изкуствени и естествени важи и за всички останали типове тренировъчно облекло.

Много хора избират да тренират с потник.

Вариантите са няколко  и отново разликата  между изкуствени и естествени остава с техните свойства. Затова ще разгледаме само кройките и техните плюсове и минуси.

Добър избор за фитнес потник е тип "тениска без ръкави" - буквално тениска без ръкави. Този тип потник решава проблема с ръкавите, ако ръцете са по-големи от ръкавите, което искрено Ви пожелавам !

Гърбът на този фитнес потник е абсолютно цял и е доста удобен вариант за тренировка.

Друг малко по-специален вид  с оглед на естетиката е изрязаният потник или тип "рамбо". Изрязаните фитнес потници са изключително предпочитани от доста от трениращите заради свободата на движение, усещането за проветривост и хлад,  и не на последно, а може би дори и на първо място за визията, която предлагат. Основната цел на такъв тип фитнес облекло  е да покажат резултатите от неуморното трениране. 

Напоследък се наблюдава тенденция сред трениращите да предпочитат носенето на суичър без ръкави за тренировка или така нареченото "хууди" . 

 Фитнес суичърът с качулка е един доста добър избор на дреха  за тренировка, за бягане сутрин и за всякакви  други спортни занимания. Възможно е да се носи с тениска отдолу, ако времето е по-хладно, както и на голо.

Това, което го различава от тениската и потника  най- драстично, е качулката. Оказва се, че е доста полезно допълнение към фитнес суичъра, ако случайно завали и тренирате навън. Много често качулката се носи и във фитнес залата  може би заради усещането, което дава на останалите  - да не ви занимават !