7 Ползи от силовата тренировка1. Нивата на кръвната Ви захар ще бъдат  по-контролирани

Проучвания от 2013г. насам твърдят, че силовата тренировка (вдигането на тежести) не само води до нарастване на силата, но също и че подобрява способността на тялото да използва глюкоза.

В мускулните клетки има транспортери, които взимат глюкозата от кръвта и я доставят до мускулните клетки. Силовата тренировка подобрява тази функция и следователно води до намалени нива на кръвната захар.

 

2.  Ще имате по-малко мазнини на корема 

Проучвания на Харвардския университет върху 10.500 мъже в течение на 12 години сочи, че силовата тренировка е по-ефективна в предотвратяването на покачване на мазнини на корема от кардио - васкуларната тренировка/ кардиото.

" Когато хората вкарат тренировка с тежести в техния тренировъчен план, те не само горят повече калории, но и увеличават чистата мускулна маса, което стимулира метаболизма ".

Мускулната  маса е изключително важна в определянето на базовия Ви метаболизъм, а базов метаболизъм означава  колко калории гори тялото Ви, когато почива.

Накратко: колкото повече мускули, толкова повече калории ще горите, докато почивате! 


3.   Ще имате по-здраво сърце 

Висцералните мазнини са мазнините, които са около органите Ви и се трупат с времето.

Тези мазнини са също и около сърцето Ви. Затова е важно да не натрупвате излишни мазнини в коремната област.

За наша радост силовата тренировка помага затова.

Силовата тренировка директно повлиява добрия Ви холестерол и подобрява кръвното налягане . 


4.   По-силна психика

Чували ли сте за така наречения  " runner’s high " ? 

Това е състояние, което се описва от професионални бегачи, който изпитват границите на своите възможности и достигат до високи нива на интензивност. Тогава тялото Ви произвежда " хормони на щастието " и можете да ги усетите.

Силовата тренировка  подобрява симптомите на клинична депресия и стрес.

Тези ендорфини, които се активират от тренировката играят важна роля, но и силовата тренировка Ви дава възможност да преодолеете изглеждащи като невъзможни препятствия в контролирана среда .

Непрекъснатото ходене до фитнеса и трениране води до изграждането на дисциплиниран ум, което се пренася и в други сфери от живота Ви.


   5.   Намалявате риска от наранявания и контузии

Имайки солидна мускулна база, си осигурявате  по-безпроблемно движение.

Координацията и  баланса са в пъти по-добри, когато тялото и мускулатурата са тренирани, отколкото когато са слаби. 

Когато мускулите са слаби, изпитвате по-често чувство на скованост и всяко движение по-различно от нормалното води до дискомфорт. Това води до напрягане на всички останали системи в човешкото тяло и до чувство на отпадналост.

Редовната силова тренировка води до повишен тонус, по-добра подвижност и съответно повече възможност за реакция при ситуации, които биха довели до травма или контузия.


6.    Ще бъдете по-подвижни

Когато си говорим за подвижност, много често се сещаме първо за йога и подобни упражнения на разтягане, нали?  Проучванията обаче сочат, че и силовата тренировка подобрява значително подвижността и възможността за разтягане на тялото .

Ексцентричната част от движението при тренирането с тежести, според проучванията, носи изключителна голяма полза за  разтегливостта на мускулите. Това е частта от движението, при която мускулът се разтяга, а не се свива. 


7. Ще имате по-високо самочувствие

           Всички знаем ,че вдигането на тежести може да промени външния ни вид, но дали може да промени и психиката ни ?

            С постоянни тренировки във времето се подобрява не само визията на   тялото, но и самото ни възприятие за него. Освен ползите за здравето, се усеща  и психологически ефект на достижение, а именно повишени енергийни нива и удоволствие от постигнатите резултати.

Фактът, че тренирате дисциплинирано и не се отказвате при трудности, носи повишено себеусещане и по-високо самочувствие.


В заключение:  Няма никакво значение дали сте 80-годишна жена или 25-годишен мъж в разцвета на силите си, вдигането на тежко има редица ползотворни ефекти. Освен че ще изградите мускулна маса, ще подобрите подвижността си, плътността на костите, бързината си и ще намалите рисковете от болести на сърцето.  Ще подобрите качеството си на живот. Не е необходимо да сте професионален пауърлифтър, за да берете ползи от вдигането на тежко.

Научете се да вдигате с правилна форма !  Идете в залата и се наслаждавайте на по-здраво тяло, по-остър ум и приповдигнато настроение !