Най-добрите 7 добавки за начинаещи във фитнеса


За средно статистическия фитнес ентусиаст или начинаещ бодибилдър, мисълта да вкараме хранителни добавки в диетата може да звучи малко объркващо. 

Поради разнообразието от толкова много видове хранителни добавки, имате подозрения, че без помощ едва ли ще изберете най-необходимото и най-ефикасното. Може би си мислите, че добавките ще Ви излезнат прекалено скъпо ...

Тогава ще се постарем  в този кратък гид на хранителните добавки да бъдем максимално полезни, за да може да метнете един фитнес потник в сака и да правите това, което обичате – да тренирате ! 

От къде да започнеш ?

Може би просто трябва да си поръчаш добавки, които звучат добре или пък имат лъскава опаковка? Или пък имат подарък фитнес тениска с тях? Може би трябва да си купите просто най-скъпото, защото смятате, че високата цена е равна на високо качество? 

Отговорът на всички тези въпроси е НЕ! 

Правилният подход в света на хранителните добавки е свързан най-вече с набавянето на необходимата информация за всеки суплемент и какво той може да направи за вас, как ще Ви помогне да постигнете фитнес целите си. Истината е, че най-ефикасното и най- необходимото не е чак толкова скъпо!

Ето 7 суплемента, които са перфектни за всеки начинаещ в залата:

№1 Протеинови пудри 

Ясно е, че това е кралят на добавките. Когато някой си помисли за хранителни добавки, обикновено това е първата асоциация, която изниква в главата му ( изключваме леличките от по-старото поколение, за които стероиди, наркотици и добавки е горе-долу едно и също). Причината това да е първата ни асоциация е следната -  протеинът е добавка, която е може би е най-изследваната на света. Доказани са многобройни ползи за спортуващите - подобряване на възстановяването, покачване на чиста мускулна маса и още много други ! 

Нека разгледаме какви са най-често срещаните протеинови пудри на пазара.

1/ Суроватъчен протеин 

В сравнение с яйцата или пилешкото месо това е един пълен източник на протеин, поради факта, че съдържа есенциални аминокиселини. Суроватъният протеин е един от най-простите и евтини начини да завишим протеиновия си прием и да достигнем макроцелите ни.

2/ Изолат 

Изолатът, в сравнение със суроватъчния протеин, е една по-чиста негова форма. Освен това, той  преминава през повече процеси на филтрация, което спомага да се премахне по-голямо количество от лактозата и да се намали съдържанието на въглехидрати и мазнини. 

С пудра протеин - изолат ще постигнете същото количество на приет протеин както със суроватъчния, но с по-малко мазнини, въглехидрати и като цяло калории. В следствие на по-високото си качество, изолатите са малко по-скъпи от суроватъчните протеини.

3/ Казеинов протеин 

В съпоставка отново със суроватъчния протеин, казеинът е по-бавно разградим протеин, който се абсорбира много по-бавно от тялото ви. Понеже това е така, повечето трениращи го използват, за да захранят тялото си, когато ще има по-големи интервали между храненият и най-често преди лягане. 

Има и други видове протеин, но това са първите и може би най-важни за познаване от всеки начинаещ. На останалите, които са с животински и растителен произход, ще се спрем в някоя от следващите статии. Сега да продължим с вездесъщия номер 2 - Креатинът ! 

№  2 Креатин ! 

Въпреки че доста от хората все още имат съмнения и притеснения за ефектите на креатина, данните показват,че през последните 20 години това  е една от най-изследваните добавки. Чрез проучванията се установява, че креатинът помага за граденето на чиста мускулна маса, за повишаване на силата и увеличаване  плътността на костите. Използването на 2-10 грама креатин на ден в зависимост от масата ви, може да ви помогне да подобрите постиженията си в залата.

№ 3 БЦАА 

Аминокиселините с разклонена верига са друг суплемент, които продължава да бъде изследван от учените и  показва положително въздействие като добавка на всяка диета. Състои се от 3 есенциални аминокиселини – Левцин, Изолевцин и Валин. Аминокиселините с разклонена верига помагат за растежа на мускула и имат положително влияние върху протеиновия синтез.

Когато тренирате и започнете да усещате неприятната мускулна умора и треска, означава, че нивата Ви на аминокиселини падат. Затова, доставяйки тези есенциални аминокисилини на тялото си, вие му помагате да се възстанови по-бързо и да се представи на оптимално ниво. 

№4 Предтренировъчни продукти - PreWorkout

Предтренировъчните продукти са създадени, за да бъдат приемани 20-30 минути преди тренировка (от там идва и  името им ).  Те включват в състава си вещества със специалната цел да Ви доставят енергия фокус и така желания пъмп, докато тренирате. 

Често срещани вещества в този тип добавки са бета-аланин, кофеин, карнитин, цитрулин малат, таурин и др. 

Всички тези вещества могат да Ви бъдат от полза ако целите да свалите мазнини, да се възстановите по-бързо след тежка тренировка и да засилите потока на кръв в тялото по време на тренировка.

№5 Гейнъри 

Гейнърите са доста подобни на протеиновите пудри добавки, които обаче имат висока калорийна стойност в сравнение със суроватъчния протеин, да речем. Гейнърите са предназначени за хора, които се стараят да повишат телесното си тегло чрез качествен калориен прием. 

№6 Витамини

Мултивитамините на пазара обикновено се състоят от  най-важните витамини за хранителния Ви режим и като цяло за здравословното Ви състояние. Повечето от тях съдържат и необходимите минерали за нормалното функциониране на тялото. 

Например: Витамин Ц  е изключително полезен да запази клетките Ви, да повиши имунната Ви система и да подпомогне възстановяването. Витамин Д помага на тялото да усвоява калция по-ефективно. Приемайки мултивитамин всяка сутрин, си  осигурявате пълното количество необходими вещества, за да може тялото Ви да се представи на оптимално ниво в залата.


№7 Фет-бърнари – продукти за отслабване и горене на мазнини 

Най-вероятно сте ги чували! От време на време изкача някой, който твърди, че без тренировки може да Ви помогне да свалите 5-10 килограма за 1 месец. Хубаво е преди да бързате да поръчате подобни продукти, да знаете каква е науката зад тях, за да може да разбере как могат да Ви бъдат полезни.

Повечето от тези продукти комбинират голямо количество вещества с подобна цел, а именно да помогнат в горенето на мазнини.

Това най-често са  кофеин, екстракт от зелен чай, йохимбе  и др. Тази комбинация от съставки обаче не започва директно да гори мазнините Ви. Тази комбинация  помага по следния начин – дава Ви необходимата енергия да натиснете малко повече, малко по-силно и малко по-бързо във фитнеса или в избрания от вас спорт.

Фет-бърнарите могат да са полезни като засилят метаболизма  и Ви помогнат да горите калории малко по-лесно. За да изгорите мазнини е необходимо да комбинирате тренировъчна програма, хранителен режим и тогава да добавите този тип продукти, които просто ще Ви  дадат необходимото острие на вече готовия план за сваляне на мазнини. 

Да глътнете 1 хап сутрин не е решение! Не слушайте рекламите, които дават мило и драго да Ви убедят в това! Единственият начин да разберете дали един продукт би Ви бил полезен, е да получите  информация за него - какви съставки притежава, колко са изследваните от тях, какви ползви в какъв срок им се приписват и т.н.

Информираният избор е най-добрият избор ! За финал: 

Разбирането на тези добавки може да Ви помогне да достигнете физическите и менталните си цели, ако успеете да ги имплементирате правилно във диетата Ви. Има множество различни добавки на пазара от тези, които сме изброили, но те са основните и ще Ви дадат силна база в света на добавките. 

В следващите статии ще се задълбочим в изследването на полезните свойства на всяка една от тях.