Колко точно упражнения са полезни за теб ?30 мин. на ден? 4 пъти в седмицата?  24/7? 

Ето едно кратко ръководство за това кое е добре и кое не чак толкова: 

Благодарение на бързото развитие на науката и медицината, отговорите на много въпроси са вече само на 1 клик разстояние. Няма съмнение, че честотата и интензивността на тренировката са директно свързани с дългосрочните здравословни ползи, но за повечето хора стоят въпросите - Колко често трябва да тренирам и какво точно да правя ? 

30 мин. на ден е добре за теб !

Позната препоръка и нещо, което повечето от нас са чували, е 30 минутното правило. Повечето от здравословните ползи, които идват от тренировките, идват само и единствено с постоянството. Затова ако не знаете от къде да започнете, може би една 30 минутна тренировка на ден, би било едно доста добро начало.

Може да потичате, да вдигате тежести и каквото ви дойде на ум за начало.

С изграждане на някакъв навик е възможно да започнете да оптимизирате тренировката и да добавяте по-целенасочени упражнения към всекидневния сплит. Така постепенно ще свикнете да тренирате всеки ден и ще започнете да градите от там. 

В началото всякакво движение би ви било от полза, но ако желаете истинска натоварваща тренировка, ето едно предложение: високоинтензивна интервална тренировка. Напоследък е доста популярна, изключително удобна и даваща максимум здравословни ползи .

Идеята е – тренирате с максимална интензивност за определен интервал /на 80-90% /  и правите малка почивка, след това повтаряте. Може да вдигате тежести, да си направите сплит, да спринтирате или да скачате на въже. Освен здравословните ползи за сърцето, белите дробове и като цяло фитнес ползите на високо интензивната тренировка,  изследванията показват, че се подобрява нивото на холестерола,  инсулиновата чувствителност и нещо особено важно преди настъпващия летен сезон – намалят се нивата на коремните мазнини.

30 мин. на ден е едно добро начало, но какво да правим ако вече не сме начинаещи в тренировките и искаме да оптимизираме вече един обработен график ?

Това ще разгледаме в следващата статия...